Bajban a Netflix?

Dátum: 2020.03.12.
Kategória: Pénzügyeink

Nemsokára megtörhet a Netflix egyeduralma.

A Netflix 1997-ben jött létre. Azonban a ma ismert formájában körülbelül 2007 óta elérhető. Tulajdonképpen egy digitális videótéka: kiválasztod a filmet vagy sorozatrészt a tárból, és már nézheted is.

 

A videótárak királya

190 országban több mint 150 millió előfizető használja a szolgáltatásukat. Lenyűgöző számok, igaz?

 

Az Amerikából indult „online videótéka” teljesen megváltoztatta a tévénézési szokásokat.  A tengerentúlon és most már Nyugat-Európában is rengeteg ember kezdte el visszamondani a kábel előfizetését. Azaz, az emberek már nem hagyományos módon tévéznek, hanem inkább a Netflixen keresztül nézik a filmeket.

Látszólag úgy tűnik, minden rendben. A felszín alatt azonban akadnak problémák.

 

Mi lehet a gond?

A Netflix folyamatosan gyártja a tartalmat: rengeteg új sorozattal és filmmel jelentkeznek. Ez pedig rengeteg pénzbe kerül. Ez nem is lenne akkora probléma, ha működne az eredeti terv. A társaság célja ugyanis az volt, hogy uralják a piacot.

 

Csakhogy mióta egyértelművé vált, hogy ez milyen jó üzlet, sokan elkezdtek hasonló szolgáltatásokkal jelentkezni. Gondolj csak bele: nálunk is elérhető a HBO GO és maga a Netflix is. De tőlünk nyugatabbra már jelen van a Hulu, az Amazon Prime és számos kisebb szolgáltató is.  

Amerikában pedig már megjelent a Disney+. A Disneyt nem kell bemutatni senkinek: a legnépszerűbb filmeket nagyrészt ez a cég gyártja. Aki ezeket a jövőben szeretné az otthona nyugalmában is megnézni, az valószínűleg előbb-utóbb előfizet a Disney+-ra. A Disney+ a mi térségünkben csak 2021 szeptemberétől lesz elérhető.

 

Az biztos, hogy a verseny egyre kiélezettebb lesz. A Netflixnek egy kisebb csodára lenne szüksége ahhoz, hogy az egyeduralmát megtartsa.

Ajánlott tartalmak