Kategória: Pénzügyeink

Ha te is szereted az ázsiai ételeket, és érdekel, hogyan tanulhatnak meg a gyerekek evőpálcikával enni, akkor kattints!

Az ázsiai ételek szerelmeseinek aligha kell bemutatni a híres evőpálcikát. Ha azonban nem ugrik be hirtelen mi is az, hadd frissítsük fel az emlékezeted!

 

A története

Az evőpálcika egy pár egyforma hosszúságú vékony rúd, mely Kelet-Ázsiában a hagyományos evőeszköz a szilárd ételek fogyasztására.

 

Az evőpálcika az ókori Kínából származik, a Shang-dinasztia (i. e. 1600–1100) korából származó feljegyzések szerint ekkor már használták a kínai konyhában. A pálcika használata aztán lassan az egész kelet-ázsiai térségben elterjedt.

 

Az evőpálcika

Az evőpálcika általában egyik végén vastagabb (ez van a kezünkben), a másik végén vékonyabb (ezzel fogjuk meg az ételt). Fontos, hogy két egyforma hosszúságú és alakú pálcikát használjunk, hiszen csak így lehet vele könnyen felemelni az ételt.

 

Képzeld, nem mindenhol használnak evőpálcikát, ha például a rizs fogyasztását vesszük. A kínai konyha receptjei szerint a főtt rizs összetapad, nagyobb darabokból álló rizskupaccá formálódik, amit már könnyű pálcikával kivenni.

 

Ellenben Indiában a rizst akkor készítik helyesen, ha a szemek szétperegnek, nem tapadnak össze. Azt pedig lehetetlenség lenne pálcikával enni.

 

Thaiföldön állítólag csak kanalat használnak a rizshez és inkább a tésztaételekhez használják a pálcikát, vagy hogy az asztal közepén álló, közös tányérról vegyenek le ételt. Országonként tehát eltérő, hogyan használják a pálcikát.

 

Mikor és hogyan használhatjuk?

Ha az életkort vesszük, körülbelül ugyanabban a korban tanulják meg a gyerekek az evőpálcika használatát, mint a föld többi részén a többi gyerek a villa és a kanál használatát. Így egy kiscsoportos óvodás gyerek már magabiztosan tud enni evőpálcikával.

 

Amire a szülők figyelnek, hogy a gyerekek felfele fordított tenyérrel fogják meg a pálcikát, különben már a kezdetektől rosszul tanulják meg annak tartását.

 

Csakúgy, mint a kés, villa és kanál esetében, az evőpálcika használatakor is meg kell tanulni bizonyos illemszabályokat. Például nem nyalogatja őket az ember, nem fogja marokra őket, nem szúrja át velük az ételt és nem hagyja őket a tányéron vagy a csészén, pláne nem az ételbe belebökve. Nem keverget és nem mutogat velük.

Ajánlott tartalmak