• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Az állatokat érintő veszélyre figyelmeztetnek tudósok  
Kategória: Zöld

Az élővilág sokféleségének visszaszorulása komoly gondot jelent. Nézzük, miről is van szó!

 

A Földön fokozatosan visszaszorul az állatok számára alkalmas élőhely, ami éppolyan veszélyes, mint a klímaváltozás, csak sokkal kevesebb figyelmet kap. 

Mi az a biodiverzitás?

 
A biodiverzitás gyakorlatilag az élővilág sokfélesége. A fogalom többféle megközelítésből is értelmezhető: egyaránt jelenti a Földön előforduló élőhelyek sokféleségét, a fajok összességét, a fajon belüli genetikai változatosságot (nézzük csak meg, mennyi féle alma van), de egy kisebb területen belül is értelmezhető, például akár egy kerti tó biodiverzitását is vizsgálhatjuk. Ez azt jelenti, hogy megnézzük, milyen állatok és növények élnek a tóban.

Mi a gond?

A biodiverzitás elvesztésére figyelmeztetnek a tudósok. Ez nem olyan feltűnő folyamat, mint a klímaváltozás, amelynek az emberek érzik a hatását a mindennapi életükön. A biodiverzitásnál ez nem ilyen egyértelmű, mert mire a saját bőrünkön érezzük a változást, már lehet, hogy késő.
 
Ezért is létfontosságú, hogy a világ vezetői újragondolják a természethez való viszonyukat. Ehhez pedig az átlagembereknek, a szavazóknak is nyomást kell helyezniük a kormányokra, hogy elérjék a kitűzött célokat az élővilág, a rovarok, madarak, növények és emlősök védelme terén. E nélkül az élelmezés, a tiszta víz és a tiszta levegő is veszélybe kerülhet.
 

Tárgyalások folynak

Egyiptomban 196 állam képviselői találkoznak a problémával kapcsolatban, de ez még nem elég. Az egyik legfontosabb szereplő, a világ legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok ugyanis csak megfigyelőként van jelen, nem vesz részt a tárgyalásokban. 
 
A két legutóbbi nagy biodiverzitás-egyezménynek nem sikerült megakadályoznia a jelenleg is zajló kihalási hullámot, amekkorára nem volt példa a dinoszauruszok kihalása óta. 2050-re például várhatóan kihal az afrikai emlős- és madárfajok 50 százaléka. 
 
 

Ajánlott tartalmak