Kategória: Érdekesség

Igaz lenne, hogy az agyunk mindössze tíz százalékát használjuk rendszeresen? Ha igen, mi van a maradék kilencven százalékkal?

Nemrég felmérést végeztek Amerikában, és arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek szerint az agyunk hány százalékát használjuk. A megkérdezettek 65 százaléka egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy mindössze csak tíz százalékát használjuk. De mi az igazság?

Valójában ez a helyzet

Az igazság, hogy kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de folyamatosan használjuk a teljes agykapacitásunkat még alvás közben is.

A különböző tevékenységekhez az agy különböző részeit használjuk. Vannak olyan területek, amelyek mindig aktívak: ilyen a kisagy, ami a mozgatóműködések egyik fontos központja: összerendezi, összehangolja mozgásunkat. 

Ugyanakkor valóban lehet olyan helyzet, amikor csak a tíz százalékát használjuk, ez viszont csak akkor történhet meg, ha fekszünk, és maximum gondolkodunk, ezen kívül semmi mást nem csinálunk.

Honnan jött a mítosz?

Akkor mégis miért hisszük sokan, hogy az agyunk mindössze tíz százalékát használjuk?

A mítoszt gyakran hozzák összefüggésbe egy 19. századi pszichológiai vizsgálattal, amely megállapította, hogy a legtöbb agyi lehetőségünk kihasználatlanul marad. Ez a felmérés azonban nem határozott meg százalékos arányt.

A gondolat, miszerint nem sikerül kihasználnunk az agyunk teljes kapacitását, azóta is az egyik legnépszerűbb téma, számtalan sci-fi film is készült belőle. Nem csoda, hogy ilyen történeteket kötünk az agyunkhoz, hisz olyan sokrétű a működése, hogy még a kutatóknak is nehéz megérteniük, pontosan mi történik benne.

Egy biztos: bár léteznek megválaszolatlan kérdések, az agy minden egyes részének ismert feladata van.

Ajánlott tartalmak