A zsebpénz szerepe

Dátum: 2018.10.04.
Kategória: Pénzügyeink

A 10-14 éves gyerekek 86 százaléka hetente kap zsebpénzt, körülbelül 1000 forintot, egy nemrégiben végzett kutatás szerint.

A zsebpénz kérdése előbb utóbb minden családban felmerül. Sokszor nem kevés vita van körülötte. A szülők ugyanis rendszerint nem tudják eldönteni, adják-e vagy ne? Meghatározzák-e, mire költse a gyermek, vagy hagyják, hadd tanulja meg a gyerek saját maga beosztani, ha úgy adódik a saját kárán?

 

A pénzügyi alapok fontossága

 

Nagyon fontos, hogy a fiatalok minél hamarabb megtanulják, hogy a pénznek értéke van, hogy hogyan osszák be, illetve, hogy hogyan takarékoskodjanak. Ha ezekkel a dolgokkal nagyjából tisztában vannak, akkor már nagy az esély arra, hogy tudatosan gazdálkodó felnőttekké váljanak.

 

Mikor és miért?

 

A szakértők azt ajánlják, akkor kapjon zsebpénzt a gyerek, ha már el tud számolni legalább 100-ig, ezáltal ismerős neki a számrendszer. Ezt nagyjából az általános iskola második osztályában megtanulják.

 

Bizonyára nálatok is meg van szabva, hogy miért kapsz zsebpénzt. Sokan például a házimunkáért cserébe fizetnek a gyereknek: ha esetleg elmosogat vagy kiviszi a szemetet. De az is előfordul, hogy ha jó jegyet hoz haza az iskolából, akkor pénzjutalomban részesül.

 

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint a 10-14 éves gyerekek 86 százaléka hetente kap zsebpénzt, körülbelül heti 1000 forintot. A zsebpénz pedig főként az apróbb kiadásokra megy el.

 

A szülők egy része a zsebpénzt az iskolai büfében való vásárlásra adja, a másik része szórakozásra (például mozizásra), a fennmaradó százalék pedig a hobbihoz, esetleg a sportoláshoz szükséges kisebb dolgok megvásárlására ad a gyereknek egy bizonyos pénzösszeget.

 

Készpénz vagy bankkártya?

 

A gyerekek általában készpénzt kapnak zsebpénz gyanánt, azonban, ha nem szeretnél vele bajlódni, saját bankszámlát is nyithatsz. Ha elmúltál már legalább 7 éves, akkor Te is igényelhetsz saját bankkártyát. A Junior számlacsomagodhoz 7-14 éves korig az OTP Junior Start bankkártyát, 14-24 éves kor között az OTP Junior MasterCard Online bankkártyát ajánljuk.

Ajánlott tartalmak