A világ legdrágább városai

Dátum: 2017.10.30.
Kategória: Pénzügyeink

Svájcban, a Bermuda-szigeteken, Norvégiában és Izlandon kerül a legtöbb pénzbe az élet a nagyvárosokban. Megnéztük a nemzetközi ranglistát.

Minél gazdagabb egy város, annál drágább az ottani élet. Ám az ott lakók is többet keresnek az átlagnál, így lehetséges, hogy megfizethetik ezeket a magas árakat.

Hol kell a legtöbbet költeni?

A világon a legtöbb pénzbe Svájcban kerül az élet: a nemzetközi listán az első tíz helyből hatot svájciak töltenek be! Közülük is Zürich, Bern és Genf számít a legdrágább városnak. 

Itt körülbelül másfél millió forintra van szüksége egy négytagú családnak egy hónapban, hogy alapszinten megéljen. Ha viszont valaki egyedül lakik, akkor körülbelül félmillió forintnak megfelelő svájci frankba kerül az élet. (Nyilván azért, mert a lakás összes költségét egy fő fizeti, és nem oszlik el négy felé.)

Ugyanilyen sokba kerül a Bermuda-szigeteken élni, de kimagaslóan drága az élet Izland fővárosában, Reykjavíkban is.

Észak-Európa egyébként több nagyvárossal is képviselteti magát a nemzetközi lista elején. Norvégia egyértelműen a legdrágább a Skandináv-félszigeten. Oslóban, a norvég fővárosban körülbelül egymillió kétszázezer forintnak megfelelő norvég koronába kerül az élet egy hónapban egy négyfős családnak.

A listán előkelő helyen áll néhány amerikai város: például New York, Honolulu, San Francisco, és a főváros, Washington.

A japán fővárosban, Tokióban is sokba kerül az élet, körülbelül egymillió forintnak megfelelő japán jen az átlagos kiadása egy négyfős családnak.

És nálunk mi a helyzet?

Nálunk Budapest számít a legdrágább városnak. Egy főre körülbelül havi 150 ezer forintot kell számolni, természetesen albérlet nélkül, s ez az összeg csak a legalapvetőbb kiadásokat tartalmazza.

Egy négyfős családra 520 ezer forintot számolnak: a kiadások legnagyobb részét a hétköznapi bevásárlás jelenti (30%).

Ezen felül körülbelül tíz százalék a rezsiköltség (vagyis a lakás fenntartása: a gáz-, villany-, vízszámlák, szemételszállítás, csatornadíj, stb.).

Viszonylag sokba kerül a közlekedés (13%), például nálunk a legdrágább egy buszjegy a környező országokhoz képest. Az autó fenntartása szintén a közlekedési kiadásokhoz tartozik.

Nyilván változó, mire költ a család egy-egy hónapban, ezért fontos azokat a kiadásokat nézni, amelyek minden hónapban rendszeresen előfordulnak.

 

 

Ajánlott tartalmak