• Főoldal  
  • Cikkek  
  • A Nike emblémájának kalandos története  
Kategória: Pénzügyeink

A Nike-pipa az egyik leghíresebb termékembléma a világon. Azt gondolhatnánk, hogy egy profi csapat keze munkája, ám az igazság meglepő. 

 

Nike-pipa, eredeti nevén, a Swoosh, az egyik legkönnyebben felismerhető terméklogó szerte a világon. Legalább olyan egyedi, mint a Coca-Cola kézírásos címkéje, vagy a McDonald's „M” betűje. 


Ki tervezte a híres emblémát? 


Az eredeti Nike-pipát egy Carolyn Davidson nevű grafikus tervezte, és mindössze 35 dollárt (megközelítőleg 8 ezer forintot) kapott érte. Hogyan lehetséges?
A grafikus 1969-ben találkozott Phil Knighttal, aki tanársegédként dolgozott a Portlandi Állami Egyetemen, ahol Carolyn Davidson formatervezést tanult. Phil Knight alapította meg a Blue Ribbon Sports ruhaipari céget, ami később a Nike névre változott.

Phil tudta, hogy Carolynnak pénzre van szüksége, hogy beiratkozhasson egy olajfestmény-kurzusra, így megtudakolta tőle, hogy nem dolgozna-e neki kétdolláros órabérért, Carolyn pedig boldogan elfogadta az ajánlatot.
Phil kitalálta, hogy saját maga fog márkás edzőcipőket gyártani és tervezni, és megkérte Carolynt, hogy tervezzen neki egy emblémát – egy olyat, amit a cipők oldalán is megjeleníthet. Magát a márkát pedig Nikéről, a győzelem istennőjéről nevezték el.


Először nem is tetszett a tulajdonosnak a Nike-pipa


Carolyn megtervezte hát a híres pipát, a Nike Swoosh-t. Nem emlékezett rá, pontosan meddig is csinálta a logót, mindenesetre 17,5 munkaórát számlázott ki Philnek; így jött össze a 35 dolláros fizetség érte. Bár a logó eleinte nem nyerte el a főnöke tetszését, mégis felvarratta a sportcipői oldalára.
Mint azt tudjuk, a Nike minden idők egyik legnépszerűbb edzőcipője és sportszermárkája lett.

Miután befejezte az iskolát, Carolyn is csatlakozott a céghez, és 1975-ig dolgozott a Nike grafikusaként. 
Bár a logó nem hozott azonnali vagyont és elismerést, a vállalat hatalmas partit rendezett a tervezőnő tiszteletére.

Ajándékba kapott egy részvénycsomagot – ennek értéke ma egymillió dollár körül lehet. A részvény a vállalat tulajdonából egy "rész", ezt lehet adni-venni a tőzsdén. Emellett egy Swoosh-pipával díszített, aranyból és gyémántból készült gyűrűt is kapott hálából.

Tulajdonképpen ez nagyon jó fizetség 17,5 órányi munkáért!

 

Ajánlott tartalmak