Kategória: Érdekesség

Tudod-e, hogy melyik az a hőmérséklet, ami a legjobbat tesz az emberi testnek?

Elárulom a turpisságot: 36,7 fok. Ilyenkor tudunk a leghatékonyabban működni. Hogy hogyan szabályozzuk a hőnket? A hipotalamusz agyi rész segítségével.

Van egy olyan általános feltevés, ami szerint, ha esős és borús idő van, akkor az emberek hangulata is rosszabb, de ha hétágra süt a nap, akkor mi is vidámabbak vagyunk. Azért nézzünk csak ennek egy kicsit utána a munka világának szempontjai szerint!

 

Nem olyan régen készült egy tanulmány

(Jooa Julia Lee, Francesca Gino és Bradley R. Staats, "Why Bad Weather Means Good Productivity"), amelyben a szerzők arról írnak, hogy a rossz időben az emberek jobban teljesítenek a munkában. A meleg napokon az agy inkább azon kattog, hogy mi mindent lehetne csinálni a szabadban. Jó, nem csak azon, de gyakrabban az eszünkbe jut.

 

Azért az is fontos, hogy nemcsak a kinti idő, hanem a benti hőmérséklet is befolyásolja az embereket. Fontos a levegő hőmérséklete, a páratartalom, a ruházat típusa, a levegő mozgása, de akár a különböző elektronikai kütyük által kibocsátott meleg levegő is hatással van ránk. Gondoltad volna?

 

Ha ezek közül valami nem oké,

akkor lép fel az úgynevezett hőstressz. És, ami még eloszlatja a tévhitet: a hidegebb kevésbé befolyásolja a hatékonyságot, mint az, ha 25 foknál melegebb van. Ilyenkor ezerrel kell dolgoznia a testnek azon, hogy szabályozza a hőmérsékletet. Mennyi energiával jár az? Ez mind befolyásolja, hogy egyáltalán mennyire gyorsan kapcsolsz. Hiszed vagy sem, ezek a dolgok összefüggést mutatnak akár az országok gazdasági működésével is. Minden mindennel összefügg. Érdekes.

 

Sőt mi több, vannak arra irányuló kutatások is, hogy a hőmérséklet mennyire befolyásolja a vizsga eredményeket.

 

Gondolj csak bele, hogy az iskolában az év végi javítások vagy témazárók közben mit él meg a tested! Szinte biztos, hogy a 28 fokban kevésbé tudsz koncentrálni a dolgozatokra. De nem szabad feladni, már csak azért is meg kell mutatni, hogy egy ilyen kevésbé komfortos helyzetben is képes vagy teljesíteni.

Ajánlott tartalmak