• Főoldal  
  • Cikkek  
  • A magyar a legnehezebb nyelvek közé tartozik  
Kategória: Érdekesség

Kutatók megnézték, hogy egy átlagos angol anyanyelvűnek mennyi ideig tart egy idegen nyelvet megtanulni. A sorrend szerint a magyar nyelv az egyik legnehezebben elsajátítható nyelv a világon!

Érdekes felmérést végzett az amerikai kormány külföldi ügyekkel kapcsolatos képzéseit végző intézet, az FSI. Öt nehézségi kategóriát állítottak fel abban a kérdésben. hogy melyik nyelv mennyire könnyen/nehezen megtanulható egy átlagos amerikai/angol számára. Maga az osztályozás nem bonyolult tudományos, hanem inkább gyakorlati szempontok alapján történt.

Mennyire nehéz egy idegen nyelvet megtanulni?

Biztosan te is észrevetted, hogy egyes nyelveket gyorsabban meg lehet tanulni, más nyelvekkel lassabban haladnak a diákok. Példaként a német nyelvet szokták hozni, ahol a főnevek különböző neme és az igeragozás nehezebbé teszi a tanulást, mint mondjuk az angolnál. De ha azt nézzük, hogy egyes nyelveknél teljesen más írásjeleket használnak, vagy jobbról balra írnak, nos, akkor még bonyolultabb a helyzet.

Sőt, ha olyan hangok vannak az adott idegen nyelvben, amelyek a magyarban nem léteznek, azok is nagyban nehezítik a nyelv elsajátítását. Neked mi a véleményed erről?

A már említett amerikai intézet egyébként többek között a külföldi országokba kiküldött amerikai diplomaták nyelvi képzését is végzi. A felmérésben pedig azt vették figyelembe, mennyi idejébe is kerül egy átlagos amerikai tanítványnak megtanulni egy-egy idegen nyelvet.

Öt kategóriába sorolták a nyelveket nehézségi szempontból


A kutatásban a magyar nyelv a 4+ kategóriába került, ami azt jelenti, hogy egy angol anyanyelvű embernek nagyon nehéz lenne megtanulnia. Az FSI intézet szerint egy teljes évig, csak erre koncentrálva tudná csak megtanulni.

Az 1. kategóriába azok a nyelvek kerültek, amelyeket az amerikaiak könnyebben megtanulnak. Ide került például a germán, dán, norvég, svéd, francia, olasz, spanyol és portugál nyelv is. Az intézet szerint ezeket a nyelveket egy angol anyanyelvű körülbelül félév alatt tudja megtanulni. Érdemes megjegyezni, hogy a könnyebb tanuláshoz nyilván hozzájárul az is, hogy ezek a nyelvek egytől egyig az indoeurópai nyelvcsalád tagjai, amelybe az angol is tartozik. 
A 2. kategóriás nyelvek közé egyedül a német került, a 3-asba az indonéz, a maláj és a szuahéli. 

Számít, melyik nyelvcsaládhoz tartozunk

A 4. nehézségi csoportba tartozik a legtöbb nyelv: 42 összesen. Ebben a csoportban szerepelnek az Európában beszéltek közül a szláv nyelvek, mint az orosz, a szerb, a szlovák vagy a szlovén, illetve az olyan különlegesség, mint a khmer, a tagalog vagy az örmény.

A 4. csoporton belül csillaggal jelöltek hatot, amelyeket legalább egy éven át kell tanulniuk az amerikaiaknak: ez az észt, a finn, a grúz, a mongol, a vietnámi és természetesen a magyar.

Az 5. kategóriába csak öt nyelvet soroltak a kutatók: az arab, a kantoni, a  mandarin, a japán és a koreai nyelvet csaknem két évig kell tanulnia egy amerikainak. Itt nagyon fontos tényező, hogy sok az angol nyelvben ismeretlen hang, és az írásjeleket is meg kell tanulni.

 

Ajánlott tartalmak