Kategória: Ajánló

Bemutatunk pár meseszép hazai fasort, amelyeket érdemes megnézni még levélhullás előtt. 
 

Mi jut először eszedbe, ha egy fasorra gondolsz? Egy szép sétány, a szélén fenséges fákkal, amelyek már kitudja, milyen rég állnak rendíthetetlenül a helyükön. A fasorokban ezáltal mindig van valami lenyűgöző, bármelyik évszakban is keressük fel őket. Összegyűjtöttünk párat a legszebbekből, amelyeket mindenképp érdemes felkeresned, ha épp sétálni támad kedved!
 
Alcsútdobozi platánsor
 
A 19. században nagy divat volt a növényhonosítás Magyarországon. A növényhonosítás azt jelenti, hogy egy külföldi földről származó növényt hazai földbe ültetnek, hogy aztán itt is elterjedjen. Visszatérve, az 1800-as évek első felét „platánkorszakként” is szokták hívni, mert akkoriban előszeretettel telepítettek nagyobb, más kontinensről származó fákat, jellemzően platánt, vadgesztenyét és szivarfát, de ezüst juhart és tulipánfát is. Alcsútdobozon az 1800-as évek elején alakítottak ki platánfákból sétautat. Az Alcsútdoboz felé vezető etyeki utat pedig 200 terebélyes fa szegélyezi.
 
Fenyves fasor
 
A füzérradványi Károlyi-kastély parkját Magyarország egyik legszebb kertjének tartják. Pár éve az egész kastélyparkot és a kastélyhoz vezető út mellett található, mintegy 850 méter hosszú fenyőfasort is megújították. A sétaút fekete és erdei fenyőkből áll, amelyeket a 19–20. század fordulóján ültettek oda. 
 
A Luppa-sziget platánfasorai
 
Az 1930-as éveket követően sorra épültek a nyaralók, korabeli építészeti alkotások a Luppa-szigeten, amely a Duna szentendrei ágában található. A sziget közepén pedig egy hosszú, keskeny sétány fut végig. Ekkortájt telepítettek a sétány két oldalára platánfasorokat, amelyek mára 20-30 méteres óriásokká nőttek. 
 
Nagycenki hársfasor
 

Nagycenk neve a 18. századtól kezdve összefonódott a Széchenyi családdal, kiknek emlékét őrzi az a hársfasor is, amelyet Európa egyik legszebbjének tartanak. A fasort még 1754-ben telepítették oda, a 450 darab hársfa napjainkra pedig már igen nagyra növekedett, ugyanis egyenként 16 méter magasak.

Ajánlott tartalmak