A leghősiesebb magyar város

Dátum: 2019.01.02.
Kategória: Érdekesség

Az Országgyűlés nemrég a "Leghősiesebb Város" címet adományozta Szigetvárnak.

 Az Országgyűlés a „Civitas Invicta", azaz a Leghősiesebb Város címet adományozta Szigetvárnak 2012-ben, megemlékezve a török hódítókkal szembeszálló, a hazáért életüket áldozó hősökről.

Mi történt Szigetváron?

1566-ban a Szigetvárt ért török támadás során a védők, köztük a híres Zrínyi Miklós horvát bán és katonái, hősies önfeláldozással védték a várat, és ezen keresztül az országot a túlerőben lévő török hadakkal szemben.

Az idős Szulejmán szultán személyesen szállt hadba 100.000 fős seregével és 300 ágyúval. Eredetileg Egert akarta megszerezni, de inkább Szigetvár ellen tört.

A várat Zrínyi Miklós horvát-szlavón bán, főkapitány magyar és horvát vitézeivel védte a török túlerővel szemben. Szulejmán hatalmas seregével Zrínyi csupán 2.500 főből álló csapata nézett szembe.

Hűséges mindhalálig

A vár kapujában egy nagy fakeresztet állt, rajta a következő felirattal: „Aki hűséges mindhalálig, annak adom az élet koszorúját." 

Szulejmán először a város leggyengébb pontját, az Újvárost lövette, amelyet a védők sajnos hamarosan el is veszítettek. Zrínyi ekkor a vitézeit az Óvárosba vonta vissza, amely 10 nap múlva szintén Szulejmán kezére került.

Ezután a belső várba szorultak vissza a védők, és a kilátástalan helyzetük ellenére onnan folytatták tovább a harcot. 

Zrínyi Miklós végül a várból való kitörés mellett döntött. 1566. szeptember 7-én, a kora délutáni órákban, a belső vár udvarán gyülekező mintegy 300 életben maradt védő kinyitotta a kaput, és a várkapitánnyal az élükön a „Jézus segíts!" csatakiáltással, gyalog kirohanva rátörtek a törökökre.

A várkapun át hirtelen kizúduló védőktől a törökök megzavarodtak, de aztán hamar magukhoz tértek, nyíl és golyózáport zúdítottak a reménytelen helyzetbe került védőkre.

Zrínyi és vitézei valamennyien hősi halált haltak, Szigetvár elesett, ám a törökök is nagyon súlyos veszteségeket szenvedtek el a hősök elszánt védekezésétől.

Ajánlott tartalmak