A leggyakoribb internetes nyelvek

Dátum: 2019.07.30.
Kategória: Érdekesség

Nagy az eltérés az interneten és a valóságban leggyakrabban használt nyelvek között.

Forrás: www.statista.com

 

Mit is takar ez pontosan?

Bár láthatjuk, hogy a leginkább beszélt nyelv világszerte a kínai, mégis ha a kördiagramra nézünk, megfigyelhetjük, hogy az internet világában jóval kisebb számban jelenik meg ez a nyelvezet. Mindössze az első 10 millió weboldal 1,7%-át teszi ki a kínaiul szóló weblap.

 

Az angol nyelv a domináns

Elmondhatjuk, hogy az interneten az angol nyelv a domináns, hiszen az előbb említett első 10 millió weboldal 54%-át teszi ki. Annak ellenére, hogy a világ lakosságának kisebb töredéke, azaz kb. 378 millió ember angol anyanyelvű.

 

És a többi nyelv?

Ahogy a kínai, úgy a spanyol anyanyelvűek esetében is hasonló a helyzet. Hiába van 442 millió spanyol anyanyelvű, mégis a top 10 millió weboldal elenyésző százaléka szól spanyolul az angol tartalmakhoz képest. Ugyanezt mondhatnánk el a többi esetében is, legyen szó japán, vagy portugál anyanyelvűekről.

 

 

 

Mi következik ebből?

Manapság már az emberek nagy része az anyanyelvén kívül beszél egy másik nyelvet is, ami sokszor fontos szerepet lát el, például az internet világához kapcsolódóan. Az említett adatokból az is pontosan látható, hogy az angol nyelv igencsak jelentős szerepet tölt be az internetes oldalak számát tekintve. (Itt arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy ehhez hasonlóan a munkaerőpiacon is fontos és napjainkban szinte alaptudásként tüntetik fel az álláshirdetésekben.)

Bizonyos értelemben, ha valaki nem érti meg a nyelvet, értelmetlenné válhat az internetes böngészés. Persze vannak erre már egészen jó technológiai megoldások is, például fordítók, amelyek azért megkönnyítik a helyzetünket. Ugyanakkor arra is érdemes odafigyelni, hogy ha nincs meg a nyelvi sokszínűség, akkor ez azt is eredményezheti, hogy bizonyos nyelvek eltűnnek majd a jövőben. Ezért is fontos hangsúlyozni a nyelvi sokféleséget a fejlődésben.

Ajánlott tartalmak