Kategória: Zöld

Az éghajlatváltozás már most érezteti hatását Európában és a világ többi részén.

A hőmérséklet emelkedik, a csapadékviszonyok átalakulóban vannak, a gleccserek olvadnak, a tengerszint emelkedik, és egyre gyakrabban jelentkeznek szélsőséges időjárási jelenségek, köztük aszályok és áradások.

 

Miért történik mindez?

A klímaváltozásról, azaz a globális felmelegedésről manapság rengeteg szó esik. Az emberek (főleg a gyárak) sok olyan gázt engednek a Föld légkörébe (például szén-dioxidot, ahogy eltüzelik a szenet), amely előidézi a globális felmelegedést. A szén-dioxid és a pára együttesen olyan légkört hoz létre, amely nem engedi ki a meleget a légkörből. A tudósok erre azt mondják, hogy üvegházhatású gáz. Emiatt pedig a Földön pedig egyre melegebb van.

 

A változások sajnos komoly veszélyt jelentenek az emberiségre és a gazdasági fejlődésre és a természeti környezetre.

 

Régen is változott, de nem ilyen gyorsan

Bolygónk éghajlata bár a múltban is folytonosan változott, napjainkban azonban az emberi tevékenység egyre nagyobb mértékben alakítja az éghajlatot.

 

Fontos tudnod, hogy egyes üvegházhatású gázok a légkör természetes alkotóelemei. Nélkülük a Föld átlaghőmérséklete nagyon hideg (mínusz 18 fok) lenne a jelenlegi 15 fok helyett.

 

A múltban a klímaváltozás lassú folyamat volt, ma viszont gyors globális felmelegedésnek vagyunk a tanúi. Az emberi tevékenységekből eredően óriási mennyiségben jutnak üvegházhatású gázok a légkörbe, ami fokozza az üvegházhatást, és ez a légkör felmelegedését okozza.

 

Mit lehet tenni?

Európa igyekszik csökkenteni az üvegházhatásúgáz-kibocsátását, és ugyanerre bátorítja a világ többi országát is. Néhány fokos éghajlatváltozással akkor is számolnunk kell azonban, ha törekvéseik sikerrel járnak. Ennek az az oka, hogy az üvegházhatású gázok közül sok igen hosszú ideig megmarad a légkörben, és az óceánok víztömege rengeteg energiát raktároz el. A klímaváltozáshoz tehát bizonyos mértékig feltétlenül alkalmazkodnunk kell.

Ajánlott tartalmak