A Haribo története

Dátum: 2018.02.03.
Kategória: Érdekesség

A kis medvefigurákat gyártó cég egyik alapítója még 80 éves korában is rajzfilmeket nézett és PlayStationnel játszott, hogy megtudja, mi érdekli a fiatalokat.

Bár magát a gumicukrot nem a Haribo találta fel, de a hírnevét egyértelműen a német vállalkozásnak köszönheti. A 19. században egy cukrász alkotta meg az első gumicukorkákat, a Haribo-macik „őseit”.

A kezdetek

Egy zsák cukor, egy márványlap, egy szék, egy falra szerelt kályha, egy rézforraló és egy henger. Mindössze ennyi felszerelése volt a kis konyhájában Hans Riegelnek, az alapítónak, amikor elkezdte a vállalkozást. 

Hans 1920-ban regisztrálta a HARIBO nevet, amely nem más, mint a
HAns RIegel BOnn szavak első két betűinek összevonása! Egy évvel később Hans megnősült és feleségével együtt vezették a céget.

Az első medvefigurát 1922-ben készítették el gyümölcsös zselatinból és a „Táncoló Medve" nevet kapta. Nem sokkal később Haribo Goldbären, azaz aranymedve néven vált világhírűvé az apró édesség. 

A cég elég gyorsan sikeres lett. Hansék még autót is vásároltak, ami akkor még ritka dolog volt, hogy ügyfeleiknek házhoz szállíthassák a gumicukrot. Képzeld, egészen addig Hans felesége, Gertrúd vitte ki kerékpárral minden nap a megrendelt édességeket.

Kitört a háború

A háború alatt, 1939 és 1945 között sem alapanyag, sem kereslet nemigen volt az édes gumimacikra, a cég majdnem csődbe is ment.
Az alapító 1945-ben, a háború lezárása után, ötvenkét éves korában elhunyt. A vállalat vezetését özvegye, Gertrúd vette át, akinek nemcsak férje hiányával, hanem a háború következményeivel is meg kellett küzdenie.

A cég végül újraindult, 30 alkalmazottal. Magát az üzemet még újjá is kellett építeni, mivel a háború alatt az épület nagy része lerombolódott. A legnagyobb problémát azonban a nyersanyagok hiánya jelentette, nem volt miből elkészíteni az édességet.

Az újrakezdés

1946-ban már az alapító két fia vezette a céget. A vállalat virágozni kezdett, öt évvel a háború után már 1000 ember dolgozott náluk. A 60-as évektől a Haribo sok európai édesipari üzemet vásárolt fel, vagy szerzett részesedést. Például Franciaországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Ausztriában és Svédországban is. A 80-as években pedig betörtek az amerikai piacra is. 

Az aranymedve hozzávalói

A gumicukor glükózszirupból, cukorból, valamint a rugalmasságot adó zselatinból készül. A maci a sziruptól válik átlátszóvá, a cukor édesíti, míg a zselatin a rágás élményét adja meg. A színekért pedig a gyümölcsök felelnek. 
A gumicukrok még különleges anyagú, többek között méhviasz-bevonatot is kapnak azért, hogy szép fényük legyen és hogy ne ragadjanak egymáshoz.

Ajánlott tartalmak