Kategória: Érdekesség

Neked milyen hosszú a talpad?

Cipő vétel. 36, 37, esetleg 37 és fél? Miért jó, az első méret az egyik cipőnél és miért szorít mégis a másiknál? Eleve honnan ered ez a számozás a cipőknél? És miért találhatóak más számok is a cipőn a mértet illetően?

 

Árpaszemek

A kérdés jó, bár a válaszok néhol bonyolultnak tűnhetnek. Ha a cipőméretezés kialakulásához és folyamatainak megértéséhez akarunk eljutni, akkor vissza kell térnünk a XIV. századi Angliába. Ott történt meg, hogy II. Edward király törvénybe foglalta a hosszmértékek meghatározását. Ennek alapjául pedig az árpaszemeket vette. Így van. A bonyolultnak ható hüvelyk és láb mértéke onnan ered, hogy az akkori meghatározás szerint három darab árpaszem rak ki egy hüvelyket, amiből tizenkettő pedig egy lábat… Szóval az eredeti hosszmérték függött attól, hogy mekkora a felhasznált árpaszem.

 

Láb mérték

Nos, ehhez képest a milli, centi, deci, méter kombináció már nem is tűnik annyira nehézkesnek. Mindenesetre a lábat, mint mértéket, átvették pár száz évvel később a cipészetben is, és mivel 12 árpaszem nem minden esetben felel meg egy lábnak (mármint testrésznek és nem mértéknek), így a számozása a cipőknek is ez alapján nőtt.

 

Hüvelyk

De hogy még bonyolultabb legyen a dolog, a mai angolszász cipőméretet úgy tudjuk kiszámolni, hogy vesszük a lábunk hüvelykben megadott hosszát, azt megszorozzuk hárommal, levonunk 21-t vagy 22-t, függően attól, hogy női vagy férfi lábról beszélünk, majd felkerekítjük az összeget és meg is vagyunk. Pofonegyszerű! (Vagy nem? J)

 

Centik

Ehhez képest azért az Európában elterjedt méretet jobban tudjuk követni és igazából egyszerűbb is. (Valamelyest.) Az itt kapott számot úgy érjük el, hogy a talpunk centiben mért hosszát vesszük másfélszer, majd hozzáadunk még két centit, és így lesz igazán kényelmes a cipőnk.

 

Cipőtalp

De persze ez (a többihez képest) roppantul egyszerű módszer sem garancia a kényelmes és egységes cipőkre, mert egyes gyártók a teljes cipőtalpat veszik a számítás alapjául, míg mások csak a belső talprészt. Így lehet, hogy egy cipő méret egyes márkáknál megfelelő, míg másoknál nem.

 

Leleplezés

Habár a cipő méretezésének az eredete és módja is okot adhat aggodalomra, ha igazán tudni akarjátok, hogy mekkora a talpatok valójában, most kiderül. Nos, pontosan ugyanakkora, mint a csuklótok és készhajlatotok közötti távolság. Tényleg, ki lehet próbálni! (Pontokért jöhetnek a kitekert állapotban lévő fotók a méricskélésről.)

Ajánlott tartalmak