• Főoldal  
  • Cikkek  
  • 6 dolog, amit talán nem tudtál a Tisza-tóról  
Kategória: Érdekesség

Közkedvelt látványosság, kiváló túrázási lehetőség. Ez a Tisza-tó.

Nézzünk hát néhány információ morzsát, amivel felvághatsz a többiek előtt, hogy te ezt is tudod.

 

  1. Kelet-Magyarország legnagyobb „állóvize”. 127 négyzetkilóméteres, amelyből 23 négyzetkilómétert szigetek és félszigetek alkotnak. Itt található a Pákász Tanösvény vagy az ország egyetlen kalandszigete.

 

  1. A Tisza-tó folyik, mégis áll. Annak idején duzzasztással hozták létre, így a tóban egy 33 km-es szakaszon átvág a Tisza. Izgi? Igen? Nem? Valami?

 

  1. A kormányzó saját vízforrása. Vagyis az volt. A Horthy-csatorna az ország egyetlen függőcsatornája. A 30-as években épült, a Tisza-tóból indult, és ez látta el a kormányzó kenderesi birtokát öntöző vízzel. Ma is így kerül oda a víz!

 

  1. Második ponttal el is lőttem akkor ezt, hisz a tó mesterséges képződmény. Fő célja a Nagykunság és a Jászság vízellátásának biztosítása. Illetve a kiskörei erőmű számára biztosít vizet.

 

  1. A Tisza-tó térségében találhatók olyan Tisza előnevű települések, amik régen még a Tisza mentén voltak, mára viszont már távolabb kerültek. Na ez, hogy lehet?
    Itt a trükk: A Tiszát kiegyenesítették. Bár még így is kanyargós.

 

  1. Végül, de nem utolsó sorban: Ahhoz, hogy egy egész centimétert emelkedjen a Tisza-tó, több mint egymillió köbméter vízre van szükség. Ha nem tudnád ez mennyi, akkor segítek. Sok.

 

Ajánlott tartalmak