• Főoldal  
  • Cikkek  
  • 5 érdekesség az Oscar-díjas magyarokról  
Kategória: Érdekesség

Tudtad, hogy milyen magyar filmek kaptak Oscar-díjat, és hogy melyik az első magyar Oscar-díjas alkotás?

A Oscar-gálára egymás után már harmadszorra mennek a magyarok: 2017-ben a Mindenki (angol címe: Sing) lett a legjobb élőszereplős rövidfilm, 2016-ban pedig a Saul fia kapta meg a legjobb külföldi filmnek járó szobrot. Idén pedig a Testről és lélekről című filmért izgultunk, de sajnos hiába.

 

Sokak szerint a magyar filmezés újra az aranykorát éli, azért is, mert 2016 előtt a magyar filmek nagyon hosszú ideig nem kerültek az Oscar-díj közelébe.

 

Az első magyar Oscar-díj

 

Az első magyar Oscar-díjat A légy című animációs film nyerte meg 1981-ben. A roppant ötletes kisfilm egy légy szemszögéből mutatja be a mozgást, és a környezetet.

 

Táncolva vették át a díjat

 

1982-ben nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó arany szobrot a Mephisto című film. A film rendezője Szabó István felszaladt a színpadra, elkezdte a köszönő beszédet, de közben felhívta a színpadra a film főszereplőjét, Klaus-Maria Brandauert, akivel egymásba ölelkezve táncoltak egy rövidet örömükben.

 

A legjobb magyar színész

 

1944-ben Lukács Pál, vagyis Paul Lukas kapta a legjobb férfi főszerepért járó arany szobrot az Őrség a Rajnán című filmben nyújtott alakításáért. Lukács a húszas években még a Vígszínház színésze volt, majd Los Angelesbe ment, ahol beindult hollywoodi karrierje.

 

Az operatőr

 

Zsigmond Vilmos 1978-ban elnyerte a legjobb operatőrnek járó Oscart a Steven Spielberggel készített filmért, a Harmadik típusú találkozásokért. Utoljára 2007-ben jelölték Oscarra, a Fekete dália című filmért.

 

Na és mit kapnak a jelöltek?

 

Minden jelölt kap egy ajándékcsomagot, amelyek egy amerikai lap szerint egyenként 100 ezer dollárt érnek. Luxus arckezelések és görögországi nyaralás is megtalálható az ajándékok között.

Ajánlott tartalmak