• Főoldal  
  • Cikkek  
  • 5 dolog, amit nem érdemes szelektíven gyűjteni  
Kategória: Zöld

A szelektív hulladékgyűjtés már itthon is egyre népszerűbb, de vannak olyan termékek, amelyeket teljesen felesleges külön gyűjteni.

Íme néhány olyan termék, amelyeket egyelőre nem lehet újrahasznosítani, ezért felesleges szelektíven gyűjteni.

1. Ragadós cetlik

Rengeteg ember használja őket nap mint nap, hogy emlékeztesse őket napi teendőikre és ebből a szempontból elég hasznosak is. De sajnos, nem lehet őket újrahasznosítani, hiszen több kárt okoznak, mint jót. A cetlik ragadós vége összeragasztja a többi papírt is, és a papír is ragadós lesz.

2. Fogkrémes tubus és más tubusok

A fogkrémes vagy éppen naptejes tubusokat nehéz újrahasznosítani, mert többféle anyagból készülnek. Például egy általános fogrémes tubust gyakran egy nagyon vékony rétegű alumínium fedi be és az alatta lévő tubus több műanyagnak a keveréke, amit nem tudnak szétválasztani az újrahasznosító gépek. Ha egy tubus több műanyagból készül a gépeknek nincs kapacitásuk arra, hogy szétválasszák őket.

3. Csillogó papír

Azok a blokkok, amik kissé csillogós lapra lettnek nyomtatva nem újrahasznosíthatók. Egyedül az Egyesült Királyságban 11,2 milliárd papír számlát termelnek, amelyek nagy része nem újrahasznosítható. A csillogást okozó kémiai anyagok károsak, ha nagy számban vannak jelen a környezetünkben. Ezért mindig gondoljuk át, hogy kérjük-e a blokkot nagybevásárlásnál.

4. Chipses zacskók

A chipses zacskók és más metál műanyaggal csomagolt termékek nem újrahasznosíthatók a chips olajossága miatt. De van egy teszt, ami segít eldönteni, hogy valóban újrahasznosíthatóak-e. Például, ha összegyűrjük a zacskót és visszaugrik eredeti formájába akkor ne hasznosítsuk újra.

5. Saláta csomagolás

A saláta csomagolása szintén azért nem újrahasznosítható, mert különféle műanyagokat tartalmaz, amiket nem tudnak az újrahasznosítógépek feldolgozni.

Ajánlott tartalmak