• Főoldal  
  • Cikkek  
  • 3 tévhit az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról  

Az aradi vértanúk hóhérai vajon koccintottak sörrel? Görgey tényleg áruló volt? Vajon megtalálták Petőfi sírját? 

A legenda szerint, amikor az aradi vértanúkat kivégezték (most nem frusztrálunk azzal, hogy fel kell őket sorolni név szerint), a hóhéraik sörrel koccintottak. Emiatt a magyarok soha nem koccintanak sörrel. 


Hamis!


Azt persze jóval kevesebben tudják, hogy az egész csak legenda. Az aradi 13 vértanú hóhérai „a jól elvégzett munkára” nem koccintottak sem sörrel, sem mással. 
Azért nem, mert a vértanúk közül néhányan korábban a császári hadseregben szolgáltak; azaz, mindenki ismerte azokat, akiket kivégeztek.

 


A vértanúk a szabadságharc idején gyakorlatilag volt „kollégáik” ellen harcoltak. A világosi fegyverletétel utáni megtorlást az osztrák hadsereg némely vezetői is eltúlzottnak vélték. 


A magyar ember sörrel nem koccint legenda egyébként jóval később, a XX. század 80-as éveiben terjedt el szélesebb körben.


Görgey elárulta a hazát, mert letette a fegyvert? 


Görgey Artúr, a magyar honvédek főparancsnoka Világosnál tette le a fegyvert és ezzel véget ért a szabadságharc. Sokan emiatt azzal vádolták meg, hogy elárulta a forradalmat és a hazáját. Hiszen, ha valaki az ilyen hálátlan helyzeteket nem éli túl, hősi halott lesz, ha életben marad, akkor pedig áruló. 

 

Hamis!


Igazából Görgey nem volt áruló, csak el akarta kerülni a magyar katonák felesleges halálát. Felmérte a helyzetet és döntött: megadja magát. Kevesen tudják, hogy 

  • két nappal a világosi fegyverletétel előtt teljhatalmat kapott Kossuth Lajostól, aki elhagyta az országot. 
  • Kossuth pedig a temesvári csata után nyíltan elismerte, hogy a katonai túlerővel szemben nincs remény a győzelemre. 

 

De hová tűnt Petőfi Sándor? 

Senki se tudja. 


Sok helyen tartja magát az elmélet, hogy a segesvári csatából Petőfit Oroszországba hurcolták a hazatérő cári csapatok. A költő Szibériában új életet kezdett, családot alapított, majd verseivel a kabátzsebében halt meg – szóltak a legendák. 

 


Ez azonban nem valószínű. Ugyanis az elhurcolt foglyokról listákat készített az orosz hadsereg, és Petőfinél sokkal jelentéktelenebb személyeket is visszaadtak az osztrákoknak. 


A legendát az is táplálta, hogy a '90-es évek elején egy csontváz is előkerült a Bajkál-tó melletti Barguzinból, amire azt mondták, Petőfié. A leletet megvizsgálták, és a Magyar Tudományos Akadémia kijelentette, hogy nem a költő földi maradványait találták meg. (A megtalált maradvány ugyanis női csontváz volt, aki később élt, mint Petőfi.) 
A történészek szerint a legvalószínűbb, hogy Petőfi földi maradványai a Segesvár melletti Fehéregyházához közeli tömegsírban nyugszanak a mai Románia területén. 


Kevesen tudják, hogy a szabadságharc leverése után évekig ál-Petőfik járták az országot, adományokat csalva ki az emberekből; egy ilyen még Londonban is felbukkant. 

Ajánlott tartalmak