3 környezettudatos ruhacímke

Dátum: 2019.03.09.
Kategória: Érdekesség

Egyre több vásárló keresi a környezetre ártalmatlan termékeket.

Neked is biztos nyugodtabb a lelkiismereted, ha olyan ruhát veszel meg, amelyen „zöld” vagy „öko” címke van.

 

Környezetre ártalmatlan termékek

A Fairtrade, a GOTS és az Oeko-Tex független minősítő rendszerek logóival ruházati termékeken is találkozhatsz. Ezek a címkék garantálják, hogy egy ruha gyártása során figyelmet fordítottak a munkakörülményekre, a bérezésre és a környezetre is.

 

Fairtrade

Létezik fairtrade ruhagyártás és fairtrade alapanyag, ami a pamut. Érdekesség, hogy a Fairtrade logó alá mindig esetben oda kell írni, hogy mivel érdemelte ki a termék a védjegyet. Például, hogy elérte a tisztességes megélhetést biztosító bér kifizetését.

 

A Fairtrade címkével ellátott ruha egészséges és biztonságos munkakörnyezetben készül. Fontos szempont a védőruházat, a vegyszereknek való kitettség csökkentése. Tilos a kényszerítés, a zaklatás, a gyerekmunka és a fizikai fenyítés. Egy héten pedig maximum 48 órát dolgozhatnak azok, akik részt vesznek a Fairtrade címkékkel ellátott ruhák készítésében.

 

GOTS

A GOTS címkés ruhák anyagának 70 százalékának bio-nak kell lennie. A vegyi anyagokat, például a festékeket pedig szigorúan ellenőrzik és meg kell felelniük bizonyos elvárásoknak.

 

Csak úgy, mint a Fairtrade címkés termékeknél, ezeknél is tilos a kényszermunka, a gyerekmunka és a fizikai fenyítés. Biztonságos és tiszta munkakörülményeket kell biztosítaniuk és maximum 48 órás lehet a munkahét.

 

OekoTex-STEP

Az Oeko-Tex STEP minősítésnek a legalapvetőbb része káros vegyi anyagok használatának, valamint a káros vegyszerek használatának tiltása, illetve csökkentése. A káros szennyező anyag kibocsátás megelőzése és csökkentése, a hulladékcsökkentés és megfelelő kezelés, energiafelhasználás-csökkentése.

Csak úgy, mint a Fairtrade és a GOTS címkés termékeknél, ezeknél is tilos a kényszermunka, a gyerekmunka és a fizikai fenyítés. Biztonságos és tiszta munkakörülményeket kell biztosítaniuk és maximum 48 órás lehet a munkahét.

 

Ajánlott tartalmak