20 éves az euró

Dátum: 2019.02.06.
Kategória: Pénzügyeink

Január elsején volt 20 éve, hogy bevezették az eurót.

Több mint 40 évig tartó előkészületek eredményeként az eurót végül 1999-ben vezették be. Jelenleg majdnem 340 millióan használják.

 

Mit kell tudni az euróról?

 

Az euró az Európai Unió egyik hivatalos fizetőeszköze. 28 tagállam közül 19 (Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia) és az Európai Unió intézményei használják.

 

Manapság az egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító pénznem az amerikai dollár mögött.

 

Eurózóna

 

Az eurózóna, más néven az euróövezet azon országok együttese az Európai Unión belül, ahol az euró a hivatalos pénznem. Jelenleg 19 ország alkotja az eurózónát.

 

Az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság (ez az EU „kormánya”) feladata, hogy megőrizze a közös fizetőeszköz értékét, és hogy meghatározza azokat a feltételeket, melyeket az EU-országoknak teljesíteniük kell ahhoz, hogy csatlakozhassanak az euróövezethez.

 

Megszűnt az 500 eurós

 

A születésnapot egy kivonással ünnepli az Európai Központi Bank. Január végére beszüntették az 500 eurósok nyomtatását. A döntést azzal indokolták, hogy a legnagyobb értékű euró bankó első sorban a pénzmosók körében volt népszerű.

 

A kivonás másik oka, hogy egyre többen használnak bankkártyát, így a nagyobb címletek feleslegessé váltak. Sőt, egyes források szerint van, ahol már egyre kevesebb készpénzre lesz szükség.

 

Németországban például minden ötödik vásárlásnál kártyával fizetnek. Svédországban az emberek már csak 15 százaléka fizet készpénzzel. A svédeknél 2030-ra akár teljesen eltűnhetnek az érmék és a papírpénzek a hétköznapokból.

Ajánlott tartalmak